youtube
instagram

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PODPROGRAM 2020

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:


W dniach od 28 - 29 maja 2020 roku odbyła się szósta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

 

W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

 

Liczba odbiorców została poszerzona o kolejne 6 osób potrzebujących.

 

Rozładunek żywności / przygotowywanie paczek / dystrybucja żywności:

dział Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie oraz dział merytoryczny pomocy socjalnej Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie

 

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

1. Sok jabłkowy

2. Cukier

3. Mleko

4. Makaron jajeczny

5. Kasza gryczana

6. Powidła śliwkowe

7. Szynka drobiowa

 

 

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji

Ośrodek Pomocy Społecznej:

  • 1.690,80 kg żywności o wartości 7.148,41 zł.

 

Liczba paczek żywnościowych – 270 osób

 

więcej informacji na stronie BIP Ośrodka Pomocy Społecznej:

http://bip.ops.miedzychod.pl

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:


W dniach od 27 - 28 kwietnia 2020 roku odbyła się piąta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

Liczba odbiorców została poszerzona o kolejne 14 osób potrzebujących.

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

  • Filet z makreli w oleju
  • Cukier
  • Groszek z marchewką
  • Makaron jajeczny
  • Mleko
  • Ryż
  • Sok jabłkowy
  • Szynka drobiowa

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji Ośrodek Pomocy Społecznej: 2.258,72 kg żywności o wartości 8.141,21 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 264 osoby 

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

 

W dniach od 7 - 9 kwietnia 2020 roku odbyła się czwarta dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

 

W związku z obecną sytuacją, tj. stanem epidemicznym - osoby zakwalifikowane do Programu otrzymały paczki żywnościowe bezpośrednio pod wskazany adres - miejsce swojego zamieszkania.

 

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
1. Buraczki wiórki
2. Cukier
3. Gołąbki w sosie pomidorowym
4. Olej rzepakowy
5. Ryż
6. Ser podpuszczkowy Gouda

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji 

Ośrodek Pomocy Społecznej:

1.464,1 kg żywności o wartości 8.706,24 zł.

Liczba paczek żywnościowych – 250 osób 

Zbiórka żywności

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:

 

Dnia 05 marca 2020 roku odbyła się trzecia dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2019.

 

Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.

 

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:
⦁    Buraczki wiórki
⦁    Fasola biała
⦁    Filet z makreli w oleju
⦁    Koncentrat pomidorowy
⦁    Makaron kukurydziany bezglutenowy
⦁    Mleko
⦁    Pasztet wieprzowy

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji

Ośrodek Pomocy Społecznej:

1.477,64 kg żywności o wartości 7.433,36 zł. 

Liczba odbiorców żywności: 250 osób. 

 

 

 

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:


Dnia 10 lutego 2020 roku odbyła się druga dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

 

Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.

 

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

1. Groszek z marchewką

2. Makaron jajeczny

3. Mleko UHT

4. Ser podpuszczkowy Gouda

 

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji

Ośrodek Pomocy Społecznej:

 – 1.654 kg żywności o wartości 8.708,61 zł.

 

 

 

 

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje:


Dnia 28 stycznia 2020 roku odbyła się pierwsza dystrybucja żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 -  Podprogram 2019.

 

Osoby zakwalifikowane do Programu zostały poinformowane telefonicznie, bądź w sposób bezpośredni o miejscu i terminie odbioru paczek żywnościowych.

 

Paczka żywnościowa składała się z następujących produktów:

1. Cukier biały

2. Herbatniki maślane

3. Kasza gryczana

4. Makaron jajeczny

5. Mleko UHT

6. Powidła śliwkowe

7. Szynka drobiowa

8. Sok jabłkowy

 

Łączna ilość produktów, jaką otrzymał do dystrybucji

Ośrodek Pomocy Społecznej:

 – 1.635 kg żywności o wartości 6.021,65 zł.

 

 

 

 

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

PROGRAM WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

 

PODPROGRAM 2019

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, że po raz kolejny rozpoczął współpracę w Związkiem Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu. W wyniku tego działania wsparciem w postaci pomocy żywnościowej objęto 250 osób z terenu Gminy Międzychód, które zgłosiło chęć przystąpienia do Programu oraz spełniło kryteria kwalifikacji.

 

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: styczeń 2020– lipiec 2020

 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

 

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu do Organizacji Partnerskiej Lokalnej, tj. Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 

Pomoc ta przekazana zostanie do osób / rodzin z terenu gminy Międzychód spełniających kryteria kwalifikacji do statusu osoby najbardziej potrzebującej wg wytycznych Programu, tj. osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1.402 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1.056 zł dla osoby w rodzinie.

Pomoc udzielana jest w postaci artykułów spożywczych – jest ona przekazywana bezpłatnie.

 

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym, jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych.

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg na osobę w rodzinie.

 

 

Artykuły warzywne i owocowe:

groszek z marchewką 3,2 kg,

fasola biała 3,2 kg,

koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

buraczki wiórki 1,05 kg,

powidła śliwkowe 1,80 kg,

sok jabłkowy klarowny 4l

 

Artykuły skrobiowe:

makaron jajeczny 4,5 kg,

makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg

ryż biały 3 kg,

kasza gryczana 1,5 kg,

herbatniki maślane 0,8 kg,

 

 

Artykuły mleczne:

mleko UHT 7 l,

ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,

 

Artykuły mięsne:

szynka drobiowa 2,7 kg,

szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,

pasztet wieprzowy 0,48 kg,

filet z makreli w oleju 1,53 kg,

 

Cukier

cukier biały 4 kg,

 

Tłuszcze

olej rzepakowy 4 l,

 

Dania gotowe

gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;

 

 

 

Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.

 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych, przy współpracy z Ośrodkiem Pomocy Społecznej:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.

 

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

 

 

 

 

 

Międzychód, 25.09.2019 r.

 

Informuje się, że Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie planuje przystąpienie do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy  Najbardziej Potrzebującym – edycja 2019/2020.

W ramach podprogramu udzielana będzie pomoc osobom oraz rodzinom najbardziej potrzebującym w postaci artykułów spożywczych, które będą przekazywane bezpłatnie.

Oprócz powyższego uczestnik Podprogramu będzie miał możliwość wzięcia udziału w warsztatach edukacyjnych (m.in. kulinarne, ekonomiczne, itp.). 

 

Aby otrzymać w/w pomoc należy zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Międzychodzie - ul. Piłsudskiego 2, 64-400 Międzychód, pokój 21,23 - gdzie można uzyskać formularz kwalifikacyjny.

 

Realizacja Programu odbywa się od września 2019 r. - czerwca 2020 r., jednakże z przyczyn niezależnych od Ośrodka w roku 2019/2020 dystrybucja artykułów żywnościowych odbędzie się w okresie od stycznia 2020 – lipca 2020 r.

 

Osoby zakwalifikowane do Programu będą informowane o szczegółach dystrybucji telefonicznie.

 

Obecnie pomocą jesteśmy w stanie objąć 250 osób. Prócz wytycznych określonych przez MRPiPS w POPŻ 2014-2020– Podprogram 2019, decyduje kolejność napływania wniosków.

 

Kto może otrzymać pomoc w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020:

Pomoc żywnościową w ramach POPŻ mogą otrzymać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające przesłanki do otrzymania pomocy określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, a których dochód nie przekracza 200% obowiązującej obecnie w pomocy kryterium dochodowego zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie  zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, a  wynoszącego:

  • dla osoby samotnie gospodarującej – 1'402,00 zł.
  • dla osoby w rodzinie – 1'056,00 zł.

 

Realizatorem dystrybucji artykułów spożywczych jest Ośrodek Pomocy Społecznej - Klub Integracji Społecznej w Międzychodzie, z siedzibą Klubu przy ul. Słowackiego 11, 64-400 Międzychód.

 

Więcej informacji można uzyskać dzwoniąc pod numer telefonu: 95 748 20 29

 

 

 



POPŻ PODPROGRAM 2018 – efekty

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie przy współpracy z Bankiem Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od  listopada 2018 – do czerwca 2019r.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki).

Pomoc żywnościowa trafiła do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Międzychód.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  •  9,86652 ton żywności
  •  1205 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

W ramach Podprogramu 2018 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztat kulinarny w którym wzięło udział 28 osób.

 

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie, informuje również, że wszystkie osoby otrzymujące pomoc żywnościową mogą na terenie gminy skorzystać nieodpłatnie z pomocy specjalistów takich jak: psycholog, terapeuta, prawnik,oraz doradztwo zawodowe. Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie prowadzi również działania mające na celu przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu oraz łagodzenie negatywnych skutków bezrobocia poprzez możliwość udziału w Programie Reintegracji Społecznej oraz Zawodowej w Klubie Integracji Społecznej.  Osoby zainteresowane podjęciem aktywizacji mogą skorzystać z udziału w programie prac społecznie- użytecznych, czy też udziału w warsztatach aktywizacji społecznej organizowanych przez klub w Międzychodzie. Odbiorcy żywności z terenu gminy Międzychód mają również możliwość skorzystania z zajęć w Klubach Seniora oraz Środowiskowym Domu Samopomocy im. Świętego Jana Pawła II w Międzychodzie.

W powyższych miejscach również są prowadzone działania towarzyszące mające na celu aktywizację społeczną.

Osoby zajmujące się dystrybucją art żywnościowych z Banku Żywności podczas odbioru żywności informują osoby zainteresowane o powyższych możliwościach.  



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 24-04-2019 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 19-03-2019 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 15-02-2019 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 16-01-2019 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.

 



Dnia 3 grudnia  2018 roku w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie odbyły się bezpłatne warsztaty kulinarne dla odbiorców pomocy żywnościowej, na których uczestnicy spotkania poznali zasady zbilansowanej diety, tak by z powodzeniem móc wprowadzić je w swoje życie oraz swoich domowników. Z uwagi na fakt, iż spotkanie odbyło się przed Świętami Bożego Narodzenia tematyka była świąteczna.

W spotkaniu wzięło udzi 28 osób. Warsztaty zorganizowano w dwóch grupach. Zajęcia odbyły się pod okiem instruktorów z Banku Żywności w Poznaniu.

Zajęcia miały  na celu zdobycie większej wiedzy i praktyki w zakresie prawidłowego odżywiania, naukę przygotowywania posiłków z żywności otrzymywanej z Banku Żywności oraz inspirację dla uczestników i zachętę do eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami.





Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 5-12-2018 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.

 



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 9-11-2018 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2018

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2018 – czerwiec 2019,  a jej celami szczegółowymi są:

    1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
    2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
    3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
    4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.


OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Związek Stowarzyszeń WielkopolskiBank Żywności w Poznaniu[OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:
    1.  Artykuły warzywne i owocowe:
      1. groszek z marchewką 3,6 kg,
      2. fasola biała 3,6 kg,
      3. koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
      4. buraczki wiórki 1,05 kg,
      5. powidła śliwkowe 1,80 kg,
  2. Artykuły skrobiowe:
      1. makaron jajeczny 4,5 kg,
      2. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
      3. ryż biały 3 kg,
      4. kasza gryczana 1,5 kg,
      5. herbatniki maślane 0,8 kg,
  3. Artykuły mleczne:
      1. mleko UHT 7 l,
      2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
  4. Artykuły mięsne:
      1. szynka drobiowa 3 kg,
      2. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
      3. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
      4. kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
      5. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
  5. Cukier
      1. cukier biały 4 kg,
      2. miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
  6. Tłuszcze
      1. olej rzepakowy 4 l,
  7. Dania gotowe
      1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;
  1. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
  2. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
  4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  6. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 



Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

 

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

  1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
  3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

    1. dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
    2. współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
    3. oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
    4. kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL].

 




Informujemy, że Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie planuje po raz kolejny przystąpienie do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy  Najbardziej Potrzebującym.

W ramach podprogramu udzielana jest pomoc osobom/rodzinom najbardziej potrzebującym w postaci artykułów spożywczych, które są przekazywane bezpłatnie.
Realizatorem dystrybucji artykułów spożywczych jest Klub Integracji Społecznej w Międzychodzie.

Kto może otrzymać pomoc w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020:
Pomoc żywnościową w ramach POPŻ mogą otrzymać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego wynoszącego na tą chwilę jest to:

  • dla osoby samotnie gospodarującej 634,00 zł ( 200 % wynosi 1268,00 zł)
  • dla osoby w rodzinie 514,00 zł ( 200% wynosi 1028,00 zł).

Więcej informacji można uzyskać dzwoniąc pod numer telefonu: 95 748 20 29

Z uwagi na wejście w życie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych i uchlania dyrektywy 95/46/WE, informujemy, iż Organizacje Partnerskie:

Federacja Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich 30
Bank Żywności w Poznaniu z siedzibą w Poznaniu przy ul. Borówki 6
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie przy ul. Piłsudskiego 2

celem realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących

przetwarzają dane osobowe osób korzystających z pomocy żywnościowej obejmujące:

  •  imię i nazwisko, liczbę osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, przynależność do grupy docelowej Programu Operacyjnego, tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby obcego pochodzenia, pozostałe osoby;
  • dochód osoby i rodziny;
  •  powody udzielenia pomocy na podstawie art. 7 Ustawy o pomocy społecznej.

 

  • Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji czynności wynikających z prowadzonej przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie działalności.
  • Ośrodek Pomocy Społecznej przechowuje Państwa dane w sposób bezpieczny; mają do nich dostęp jedynie upoważnione osoby. Dane mogą być przekazywane innym podmiotom wyłącznie w celach związanych z prowadzoną działalnością (w tym czynności monitorująco - kontrolne)
  • Mają Państwo prawo do wglądu, edycji, sprostowania, usunięcia, przeniesienia lub ograniczenia przetwarzania swoich danych osobowych. W każdej chwili przysługuje Państwu prawo do wycofania zgody na posługiwanie się przez nas Państwa danymi osobowymi.
  • Cofnięcie zgody nie będzie wpływać na to, że mogliśmy posługiwać się Państwa danymi przez cały okres obowiązywania zgody, tj. na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie Państwa zgody przed jej wycofaniem.
  • Przysługuje Państwu prawo do sprzeciwu i skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.


W/w informacja jest wiążąca od 25 maja 2018 r.

 



POPŻ PODPROGRAM 2017 – efekty

Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa Wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 201 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Wielkopolskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 10,3035 ton żywności;
  • 1598 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

W ramach Podprogramu 2017 dla 201 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne - 1 spotkań dla 29 uczestników,
  • Kulinarne  - 1 spotkań dla 28 uczestników.

 



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017
odbędzie się dnia 20-04-2018 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.


Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017
odbędzie się dnia 22-03-2018 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017
odbędzie się dnia 09-02-2018 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017 
odbędzie się dnia 26-01-2018 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Dnia 18 stycznia 2018 roku w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie odbyły się bezpłatne warsztaty kulinarno-żywieniowe dla odbiorców pomocy żywnościowej, na których uczestnicy spotkania poznali zasady zbilansowanej diety, tak by z powodzeniem móc wprowadzić je w swoje życie oraz swoich domowników. 

W spotkaniu wzięło udział 28 osób. Warsztaty zorganizowano w dwóch grupach. Pod okiem instruktorów z Banku Żywności w Poznaniu- dietetyków pana Huberta Pściuka oraz Pani Beaty Bukowieckiej przygotowano placuszki jabłkowe z ryżu, pierożki z soczewicą oraz ciasto z płatków owsianych i jabłek.

Zajęcia miały także na celu zdobycie większej wiedzy i praktyki w zakresie prawidłowego odżywiania, przygotowywania jadłospisów i umiejętnego przygotowywania zdrowych posiłków.

W czasie warsztatów wszyscy uczestnicy wzięli aktywny udział w powstawaniu potraw, które później wspólnie spożywali.
 

Warsztaty odbyły się w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

 





Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, iż w miesiącu grudniu 2017 r.
odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017 
odbędzie się dnia 11-12-2017 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, iż w miesiącu listopadzie 2017 r.
odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017
odbędzie się dnia
15-11-2017 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.



Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie dnia 25-09-2017 r. podpisał umowę z Wielkopolskim Bankiem Żywności na realizację zadań z zakresu dystrybucji artykułów spożywczych do osób najbardziej potrzebujących w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2017.

Celem programu jest zapewnienie najuboższym pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

Pomoc ta kierowana jest do osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie oraz rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana jest bezpłatnie w postaci paczek żywnościowych.



Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, iż w miesiącu październiku 2017 r. w ramach działań towarzyszących Podprogramowi odbyły się spotkania Klubu Integracji Społecznej w Międzychodzie:

  • 05.10.2017 r. spotkanie z Panią Grażyną Ring – psycholog, na temat „Jak zachować sprawny umysł przez całe życie”,
  • 16.10.2017 r. spotkanie z Panią Iwoną Jackowską – terapeutą, na temat „Asertywność – uczenie umiejętności asertywnych”,
  • 17.10.2017 r. spotkanie z Panią Elizą Zielińską – doradca zawodowy, na temat, „Ja w grupie - skutecznie się porozumiewam i współpracuję z innymi”,
  • 19.10.2017 r. spotkanie z Panią Grażyną Ring – psycholog, na temat „Ludzie którzy kochają za bardzo, tracą siebie – zasada zdrowego, pozytywnego egoizmu”,
  • 23.10.2017 r. spotkanie z Panią Iwona Jackowską – terapeutą, na temat „Asertywność - uczenie umiejętności asertywnych”,
  • 24.10.2017 r. spotkanie z Panią Elizą Zielińską – doradca zawodowy, na temat „Ja w grupie- skutecznie się porozumiewam i współpracuję z innymi''.

 


 


Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, iż w miesiącu październiku 2017 r.

odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017

odbędzie się dnia 24-10-2017 r. w godzinach od 8:00 do 13:00

w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.


Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, iż odbiór żywności w ramach
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017
odbędzie się dnia 29-09-2017 r. w godzinach od 11:00 do 14:30
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11.

 

Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
  • wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

  • warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
  • programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

  • dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
  • współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
  • oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
  • kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności  [Organizacja Partnerska Regionalna - OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL].



POPŻ PODPROGRAM 2016 – efekty

Realizatorem Programu na terenie Międzychodu był Ośrodek Pomocy Społecznej

W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Poznaniu. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiły takie produkty jak: makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.


Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 117 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 6383,28 ton żywności;
  • 117 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków.

 



PODROGRAM 2017

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

Informujemy, że w dniu 29-09-2017 r.
OPL (nazwa i adres) Ośrodek Pomocy Społecznej
                                     ul. Marszałka Piłsudskiego 2
                                     64-400 Międzychód


Rozpoczyna dystrybucję żywności w ramach Programu POPŻ bezpośrednio do osób potrzebujących.

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY

NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM - PODROGRAM2017

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:
⦁ organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
⦁ racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
⦁ przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
⦁ prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – 10 czerwca 2018 
 

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
⦁ OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
⦁ OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
⦁ OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].
 

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa  to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo, a wchodzących skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje: 
⦁    groszek z marchewką 4 kg,
⦁    fasola biała 4 kg,
⦁    koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
⦁    buraczki wiórki 1,05 kg,
⦁    powidła śliwkowe 1,5 kg,
⦁    makaron jajeczny 4,5 kg,       
⦁    makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
⦁    ryż biały 4 kg,
⦁    kasza gryczana 2 kg,
⦁    herbatniki maślane 0,6 kg,
⦁    mleko UHT 7 l,
⦁    ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
⦁    gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
⦁    szynka drobiowa 3 kg,
⦁    szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
⦁    pasztet wieprzowy 0,64 kg,
⦁    filet z makreli w oleju 1,7 kg,
⦁    cukier biały 4 kg,
⦁    olej rzepakowy 4 l;  
⦁    kabanosy
⦁    miód wielokwiatowy 0,4 l,
⦁    kabanosy wieprzowe 0,36 kg
Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
Żywność wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
 

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 
 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
⦁ warsztaty kulinarne; 
⦁ warsztaty edukacji ekonomicznej;
⦁ warsztaty dietetyczne z elementami niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów będą systematycznie umieszczane na stronie Wielkopolskiego Banku Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
⦁ włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
⦁ grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
⦁ pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
⦁ pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
⦁ wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
 

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje,
iż odbiór żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018
odbędzie się dnia 16.01.2019 r. w godzinach od 8:00 do 13:00
w Klubie Integracji Społecznej w Międzychodzie, ul. Słowackiego 11 

 

  • 10 614
    LICZBA LUDNOŚCI MIASTA
  • 6,98
    POWIERZCHNIA MIASTA W KM2
  • 1378
    UZYSKANIE PRAW MIEJSKICH
  • 18 633
    LICZBA LUDNOŚCI GMINY
  • 306,25
    POWIERZCHNIA GMINY W KM2