Nabór beneficjentów do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2020
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie ogłasza nabór beneficjentów do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2020
W ramach podprogramu udzielana będzie pomoc osobom oraz rodzinom najbardziej potrzebującym w postaci artykułów spożywczych, które będą przekazywane bezpłatnie.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie
ogłasza nabór beneficjentów do otrzymania pomocy żywnościowej
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020
Podprogram 2020
W ramach podprogramu udzielana będzie pomoc osobom oraz rodzinom najbardziej potrzebującym w postaci artykułów spożywczych, które będą przekazywane bezpłatnie.
Uczestnik Podprogramu otrzyma również możliwość:
- wzięcia udziału w warsztatach edukacyjnych (m.in. kulinarne, ekonomiczne, itp.)
- skorzystania z wsparcia Ośrodka Pomocy Społecznej (doradztwo specjalistyczne, wsparcie pracownika socjalnego zgodnie z zapisami Ustawy o pomocy społecznej, możliwości aktywizacji społecznej, itp.)
KTO MOŻE OTRZYMAĆ PACZKĘ ŻYWNOŚCIOWĄ
Pomoc mogą otrzymać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające przesłanki do otrzymania pomocy określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej, a których dochód „na rękę” nie przekracza 200% obowiązującej obecnie w pomocy kryterium dochodowego zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej, tj.:
- dla osoby samotnie gospodarującej –1'402,00 zł netto
- dla osoby w rodzinie –1'056,00 zł netto
KONTAKT
- w sprawie szczegółów dotyczących Programu oraz celem złożenia wniosku o pomoc należy skontaktować się telefonicznie lub osobiście z pracownikiem socjalnym Ośrodka Pomocy Społecznej
tel. 697 484 044 lub tel. 697 444 910
Informacja dotycząca efektów realizacji
Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
PODPROGRAM 2019
Ośrodek Pomocy Społecznej w Międzychodzie informuje, że w okresie od stycznia 2020 roku do września 2020 roku przy współpracy z Związkiem Stowarzyszeń Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizowany był Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019. Program współfinansowany został z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem przedsięwzięcia było zapewnienie najuboższym mieszkańcom naszej gminy pomocy żywnościowej oraz umożliwienie im uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
PODSUMOWANIE PODPROGRAMU 2019
- liczba osób objęta pomocą – 278 beneficjentów (osoby, które co najmniej raz otrzymały żywność).
Początkowo, przed przystąpieniem do realizacji Podprogramu 2019 zakładano pomoc dla 250 osób; co oznacza, że w trakcie trwania Podprogramu 2019 zwiększono liczbę odbiorców o 28 osób potrzebujących wsparcia.
Dla porównania - Podprogram 2018 obejmował 212 osób.
- Ilość paczek - wydano 2.074 paczki żywnościowe.
W ubiegłej edycji, tj. Podprogram 2018 było ich 1.205
- Łączna ilość pozyskanej żywności – 16.003,46 kg.
- Wartość pozyskanej żywności – 69.368,47 zł.
Reasumując w bieżącym Podprogramie 2019 - w stosunku do poprzedniej edycji zwiększono:
- liczbę odbiorców o 66 osób
- liczbę wydanych paczek żywnościowych o 869 sztuk
- łączną wagę otrzymanej żywności 6.128,34 kg
Zakładana minimalna wartość całkowita paczek na 1 osobę - minimum 50,4 kg żywności. Tymczasem Ośrodek Pomocy Społecznej rozdysponował średnio 58,8 kg żywności dla 1 osoby, tj. 8,4 kg więcej niż wartość minimalna.
Beneficjenci Podprogramu 2019 otrzymali bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki).
Należy podkreślić, że realizacja Podprogramu 2019 była wyjątkowa. Z uwagi na szczególne okoliczności związane z sytuacją pandemii COVID-19, od kwietnia 2020 roku Ośrodek Pomocy Społecznej wprowadził dla odbiorców pomocy żywnościowej udogodnienia, których celem była profilaktyka i ochrona zdrowia beneficjentów programu. Przed wprowadzeniem obostrzeń odbiór paczek żywnościowych następował samodzielnie przez klienta w wyznaczonym punkcie dystrybucji żywności. Natomiast celem uniknięcia zgromadzeń wprowadzono dystrybucję żywności bezpośrednio pod wskazany adres zamieszkania osób i rodzin. Zadanie realizowane było przez dział merytoryczny pracy socjalnej oraz dział Klubu Integracji Społecznej.
Ponadto, jako jedno z działań towarzyszących realizacji Podprogramu 2019 Ośrodek Pomocy Społecznej wdrożył zapewnienie odbiorcom żywności środków ochrony osobistej w postaci maseczek, wykonanych przez dział Klubu Integracji Społecznej. Odbiorcy otrzymali również upominki - także wykonane przez Klub, które miały za zadanie nieść pozytywne przesłanie wśród beneficjentów - podtrzymujące na duchu w dobie pandemii COVID-19.
W czasie trwania Podprogramu 2019 zostały także zorganizowane warsztaty ekonomiczne oraz warsztaty kulinarno – dietetyczne, z jednoczesnym zachowaniem środków ostrożności. Warsztaty przeprowadzone zostały przez specjalistów z Związku Stowarzyszeń Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu.
Oprócz powyższego wszystkie osoby otrzymujące pomoc żywnościową mogły skorzystać wedle swoich potrzeb, nieodpłatnie z pomocy specjalistów takich jak: psycholog, terapeuta lub prawnik.
Ośrodek prowadzi również działania mające na celu:
a) przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu oraz łagodzenie negatywnych skutków bezrobocia poprzez możliwość udziału w Programie Reintegracji Społecznej oraz Zawodowej w Klubie Integracji Społecznej.
b) aktywizację społeczną i integrację poprzez udział w zajęciach w Klubach Seniora.
Osoby zajmujące się dystrybucją artykułów żywnościowych z Banku Żywności oraz pracownicy socjalni informowali beneficjentów programu o powyższych możliwościach.
Sporządziła:
Katarzyna Królak